Slimme financiering een dom initiatief?

Vorige week kwam ik een lezer van onze site tegen. Op zich niet zo bijzonder, dat gebeurt wel vaker. Meestal gaat het dan om mensen die we al langer kennen en onze site misschien alleen uit beleefdheid bezoeken. Je weet het maar nooit. Maar deze lezer was voor mij een volslagen onbekende en blijkbaar een trouwe lezer want geabonneerd op onze berichten (ja dat kan in de linkerkolom). Een uitgelezen kans voor ons om eens te horen hoe een buitenstaander naar onze berichten kijkt.

Het goede nieuws, niets dan lof over onze artikelen. Ik had me die ochtend geschoren, had een jasje aangedaan en zag er beschaafd en niet dreigend uit. We moeten er dus vanuit gaan dat hij het echt meende. Maar er was voor ons ook wat slecht nieuws. We praatten nog even wat door over wat we allebei deden en op een gegeven moment kwam daar de verbazing. Oh, jullie zijn adviseurs… Ja, wij zijn adviseurs en moeten ons geld verdienen met het geven van advieswerk. Vanuit dat perspectief bezien is slimmefinanciering.nl eigenlijk helemaal geen slim initiatief.

Eigenlijk wisten we het wel, maar nu viel bij mij echt het kwartje. Weinig mensen weten dat slimmefinanciering.nl gewoon een privé initiatief is van twee zzp’ers. Er staat geen groot bedrijf achter ons, er is geen team van medewerkers, geen geldschieter, geen subsidie wij verdienen helemaal niets met de site. We doen alles zelf, met z’n tweeën, de inhoud, de infographics, de website, etc.. Had iemand anders eerder dan ons een site gemaakt over slimme financiering, dan hadden we geweten hoe we het aan moesten pakken. Beslisboom doorlopen, verdienmodellen in beeld brengen, rendement bepalen, denkfouten vermijden (of juist benutten), constructie bedenken en dan heel rijk worden. Dat hebben we dus allemaal niet gedaan toen we begonnen. Is het daarmee een dom initiatief? Misschien, maar ook al levert het financieel niets op, we hebben er lol in en daardoor is er voor ons toch sprake van een positief rendement.

Werken wij dan helemaal zonder verdienmodel? Toen we begonnen vonden we dat niet belangrijk, maar na een jaar zijn we daar natuurlijk wel over na gaan denken. Ons verdienmodel is dat doen waar we goed in zijn, advisering. En dat werkt na twee en een half jaar een beetje. Zo af en toe brengen we een advies uit of leveren we een bijdrage aan een workshop of cursus. Daar verdienen we mee. Maar, dat staat in geen verhouding tot de tijd die we de afgelopen jaren in de site hebben gestopt. Dat moet maar eens veranderen. Ik ga dus een beetje reclame maken voor onszelf. Het is maar dat je het weet, als je daar niet van houdt kun je gewoon stoppen met lezen.

We hebben allebei ons eigen adviesbureau, Rudy economisch / bedrijfskundig en Stijn duurzame (ruimtelijke) ontwikkeling. Maar dat staat los van slimmefinanciering.nl. Wat hebben we de afgelopen jaren gedaan als spin-off van deze site? U begrijpt het, ik bedoel natuurlijk, waar kunt u ons bijvoorbeeld voor inhuren?

  • Infographic grondwaarde. Voor InnovatieNetwerk hebben we een infographic ontwikkeld die laat zien hoe bij bouwprojecten de grondwaarde bepaald wordt. Een complex gebeuren, InnovatieNetwerk gebruikt de graphic om met partijen de discussie over grondprijzen aan te gaan.
  • Financiering van leefomgevingskwaliteit. Voor de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur deden we onderzoek naar de vraag hoe de kwaliteit van de leefomgeving in de toekomst gefinancierd kan worden. Tot voor kort werden hier de winsten uit de grondexploitaties voor gebruikt. Maar hoe ga je dat aanpakken als die winsten er niet meer zijn?
  • Verdienmodellen voor de groene sector. Wederom een project voor InnovatieNetwerk. Centrale vraag, hoe ga je in de toekomst bij teruglopende subsidies het beheer van natuurgebieden financieren. We hebben op de site uitgebreid verslag gedaan van dit project.
  • Infographics voor Landwerk. In 2013 verschijnt in elke editie van het tijdschrift Landwerk een infographic die iets te maken heeft met financiering van de groene sector.
  • Workshops en cursussen. We hebben diverse workshops voor DLG georganiseerd en een cursusdag voor de DCMR. Afhankelijk van de specifieke vraag gaan we in op de beslisboom, verdienmodellen, rendement, financieringsconstructies en denkfouten.

 

Is dat dan alles? Niet helemaal. We geven ook nog met enige regelmaat een gastcollege aan verschillende hogescholen of leveren een bijdrage aan een bijeenkomst. Maar daar verdienen we al helemaal niets mee. Zo alles bij elkaar misschien niet erg slim, maar wel leuk. We prijzen ons gelukkig, we besteden onze tijd aan iets doms, noemen het slim, verdienen er soms wat mee, krijgen waardering van anderen en we vinden het nog leuk ook. En dat klopt want het is natuurlijk gewoon leuk om domme dingen te doen, andere mensen gaan heel hard autorijden, naar het casino, heel veel kroketten eten of bier drinken, dan is slimmefinanciering.nl gewoon onschuldig tijdverdrijf.

Stijn van Liefland

info@slimmefinanciering.nl