Verdienmogelijkheid (33): Crowdfunding

We hebben het op deze website al eerder gehad over crowdfunding (zie hier).  Toen hebben we de vraag gesteld of het kan helpen bij gebiedsontwikkeling, de toolbox denkt van wel. Eerst even terug, wat was crowdfunding ook al weer? Eigenlijk heel simpel, een grote groep mensen brengt gezamenlijk een som geld bij elkaar om te investeren. De oorsprong ligt in de film en muziekindustrie, door middel van crowdfunding betaalt het publiek direct aan de kunstenaar, zo wordt een schakel  (de geldschieter) uit het systeem gehaald. Vaak is er een tegenprestatie, de nieuwste CD, een ‘gratis’ kaartje voor een concert etc. Sociale media maken het in deze sector mogelijk wereldwijd geld te zoeken. Zie ook onze infographic over crowdfunding.

Dan gebiedsontwikkeling. Het publiek zijn in dit geval de bewoners en gebruikers van een gebied die gezamenlijk kunnen investeren in maatregelen in het gebied. Waar moeten we aan denken? De toolbox geeft als voorbeelden het investeren in een windmolen, gezamenlijk opzetten van een (duurzaam) energiebedrijf etc. Dit zijn inderdaad voorbeelden die gebaseerd zijn op dezelfde principes als crowdfunding. Ik ken er nog meer zoals bijvoorbeeld de aankoop van gronden door natuurmonumenten en het opkopen en verbouwen van oude panden door stichtingen of verenigingen. Het is natuurlijk niet letterlijk crowdfunding zoals in de muziekindustrie maar heeft wel veel overeenkomsten. Namelijk: gezamenlijke partijen (individuen en organisaties) die ergens voor staan financieren een ontwikkeling in een gebied.

Het mooiste voorbeeld dat ik ken komt uit New York. Hier ontwikkelen de friends of the Highline een park op een oud spoorviaduct in Manhattan (zie foto). Het eerste deel is al enkele jaren geleden gereed gekomen en gefinancierd door middel van crowdfunding. De rest wordt gefaseerd ontwikkeld als er voldoende middelen zijn. Prachtig niet alleen omdat het tot ruimtelijke kwaliteit leidt, ook omdat het mensen met elkaar verbindt en betrokkenheid genereerd. Het kan dus crowdfunding en gebiedsontwikkeling!

Stijn van Liefland

Eén gedachte op “Verdienmogelijkheid (33): Crowdfunding

Reacties zijn gesloten.