Historie

Wat levert deze maatregel op?

Wat levert deze maatregel nou écht op?

Misschien zijn dit de twee meest relevante vragen van deze site. Het lijken dezelfde vragen. Met een subtiel verschil. Maar het verschil is wezenlijk. Beide vragen gaan over wat het oplevert en dus over rendement. De eerste vraag vertrekt vanuit een maatregel zonder vragen te stellen over de achtergrond van de maatregel. Dus bijvoorbeeld: je zet je geld op de bank (maatregel) en wilt weten wat je na 5 jaar hebt opgebouwd (wat levert het op). De tweede vraag gaat een slag dieper. Het vraagt ook naar het achterliggende doel dat je met je maatregel wilt bereiken. Misschien levert sparen wel een leuke rente op maar is dat helemaal niet waar je op zit te wachten. Wat zou je allemaal nog meer kunnen doen met dat geld? Misschien had je je geld liever uitgegeven? Je kunt het rendement alleen bepalen als je weet wat je échte doel is. Want rendement is in onze ogen: de mate waarin je maatregel of investering je dichter bij je doel brengt. Nadenken over het doel en wat het nou écht oplevert zou je ’tegendenken’ kunnen noemen. Daarom zijn de twee meest relevante woorden van deze site: rendement en tegendenken.

Rendementsdenken: maar dan goed

Tegendenken over rendement

Of nog weer in iets andere woorden:

Deze site gaat over ‘als sprake is van een (vermeend) goed plan waar uiteindelijk niet genoeg middelen (meer) voor beschikbaar zijn, wat kun je dan nog doen om het alsnog voor elkaar te krijgen?’.

Het woord ‘vermeend’ staat er omdat je ook kritisch moet kijken of het wel zo’n goed plan is (vandaar tegendenken).

Aanleiding

Waarom werden wij door deze vragen getriggerd? In ons werk werden we steeds meer bij duurzaamheid betrokken. Alles moet tegenwoordig duurzaam toch? Maar wat is dat dan precies? En altijd weer ging het over geld en vooral een tekort daaraan? Als econoom dacht ik altijd: een tekort aan geld kan nooit de reden zijn om iets wat je belangrijk vindt niet te doen? Blijkbaar zijn andere dingen dan belangrijker? Hoe zit dat dan?

Hieronder een impressie van wat we vaak tegenkwamen is discussies over duurzaamheid.ScreenShot770Het begint met hoge ambities en mooie woorden maar ‘in the end’ zijn er obstakels op de weg die resulteren in een subtoptimale oplossing. Onze site is een poging om meer grip te krijgen op die obstakels en hoe (meer) ambitie kan worden gerealiseerd met minder geld.

Historie en belangrijkste onderwerpen

6 juni 2011: start van de site, eerste blog, hier staat onze eerste begripsafbakening van wat we onder ‘slimme financiering’ verstaan

2011: start van bespreking ruim 30 verdienmodellen aan de hand van publicatie ‘Nederland boven water’

2011: eerste versie van onze beslisboom (die toen de routekaart slimme financiering heette). Uiteindelijk werd het deze versie.

2012: we vonden de rationele beslisboom te beperkt en gingen op zoek naar de (financiële) denkfouten (eerste blog) resulterend in een infographic over denkfouten

2012: infographic over waar de winst die op bouwgrond wordt gemaakt blijft

2012: crowdfunding en financiering van onderaf (oa broodfonds voor zzp’ers).

2012: infographics over de actualiteit zoals hoe KPMG verdient aan leegstand en waarom spaarlampen niet goed verkocht werden

2012: boekbesprekingen onder andere ‘De economie van goed en kwaad‘ (Sedlaçék), ‘Niet alles is te koop‘ (Sandel), ‘Prosperity without growth‘ (Jackson), ‘Alles is economie‘ (John List), ‘Nieuwe businessmodellen‘ (Jonker), ‘Antifragile‘ (Taleb), ‘Briljante businessmodellen in finance‘, Piketty,  ‘De grootste show op aarde‘ , het ondernemerschap van Elon Musk (Tesla) , ‘Winst’ volgens Annemarie van Gaal en de paradox van Ayn Rand.

2013: start met serie over ondernemerschap, mondt uit in infographic over mythes ondernemerschap

2013: top 10 lessen economie

2013: top 10 lessen psychologie

2013: serie verdienmogelijkheden groen

2013: publicatie boek ‘Geld is een middel’ (13 november 2013)

2013: mindmaps van actuele artikelen uit o.a. nieuwe ‘krant’ De Correspondent

2014: start met reeks over tegendenken

2014: berekeningen over rendement van energienulwoningen

2014: reeks blogs over nieuwe boek van Piketty

2014: start met reeks systeemdenken

2015: start reeks over MKBA

2015: publicatie boek ‘De kunst van het tegendenken’ (29 mei 2015)

2015: terug naar de basis ‘wat is rendement eigenlijk’

2016: start met de reeks ‘MMM’ (systeemdenken, banken, ondernemerschap, economisering)

2016: update aantal ‘klassieke’ infographics zoals de beslisboom

2016: slimmefinanciering terug naar kern en start van www.blokjesenpijltjes.nl voor ‘krabbels’

boek

Boek ‘Geld is een middel’ 2013, harde kaft, voornamelijk infographics met toelichting.

omslag boek

Boek ‘De kunst van het tegendenken’, 2015, 290 pagina’s met ruim 60 infographics, te bestellen via www.boekscout.nl

omslag boek

‘Geld is een middel’, 2013.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *